Hakkında
Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi, Anadolu Müzik Kültürleri Derneği tarafından elektronik ortamda yılda iki kez (Nisan ve Ekim) yayımlanan açık erişimli, ulusal ve hakemli bir dergidir. 2022 yılından itibaren yayın hayatına başlayan derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
Anadolu Müzik Kültürleri Dergisinin amacı, Anadolu Müzikleri ve Müzik kültürlerini disiplinlerarası çerçevede ele alarak hazırlanan çalışmaların yer aldığı bir yayın olarak bilimsel araştırma yapan kurum ve kişilere katkı sağlamak, bu yayınlar aracılığıyla da okurlara geniş bir çerçevede bilgi ve veri kazandırmaktır.
Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi, Anadolu coğrafyasında icra edilen müziklerini Halkbilimi ve Müzik, Edebiyat-Müzik ilişkisi, Kültürel Müzikoloji, Müzik Teorisi, Müzik Pedagojisi, Organoloji, Müzik Tarihi, Müzik Sosyolojisi, Müzik Felsefesi, Müzik Psikolojisi, Müzik Terapi, Müzik Teknoloji, Mekân ve Müzik bağlamında ele alan yazıları kabul etmektedir. Dergide, çift kör hakem sistemiyle değerlendirilen yazılar/makaleler (özgün, araştırma) ve hakem değerlendirme sürecine tabi olmayan derleme, kısa notlar, mektuplar, değerlendirmeler, röportajlar, denemeler ve çevirilere yer verilir.
Dergi Kurulları
İmtiyaz Sahibi:
Cenk GÜRAY (Anadolu Müzik Kültürleri Derneği adına)
Editör
Ayten KAPLAN
Editör Yardımcıları
Ezgi TEKİN ARICI
Mehmet ARSLANBOĞA
Yayın Kurulu
Ayten KAPLAN (Hacettepe Üniversitesi)
Canan AYKENT (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, GSGM)
Cansu ÖZBAY (Araştırmacı)
Cenk GÜRAY (Hacettepe Üniversitesi)
Ezgi TEKİN ARICI (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi)
Hatice İKİNCİ (Araştırmacı, Yayıncı)
Koray A. KÖSE (Gazi Üniversitesi)
Mahmut ÖLMEZ (Anadolu Müzik Kültürleri Derneği)
Mehmet ARSLANBOĞA (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi)
Sinan ŞİMŞEK (Araştırmacı, Müzisyen)
Danışma Kurulu
Abdurrahman TARİKÇİ (Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi)
Ahmet TAŞĞIN (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
A. Bülent ALANER (Anadolu Üniversitesi)
Ali ÖZDEK (Erciyes Üniversitesi)
Ali Fuat AYDIN (Araştırmacı, Müzisyen)Alper MARAL (Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi)
Armağan COŞKUN (İstanbul Üniversitesi)
Attila ÖZDEK (Necmettin Erbakan Üniversitesi)
Bayram AKDOĞAN (Ankara Üniversitesi)
Burçin UÇANER ÇİFDALÖZ (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
Gülçin YAHYA KAÇAR (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi) Hakan CEVHER (E.) (Ege Üniversitesi) N. Oya LEVENDOĞLU (Erciyes Üniversitesi) Okan Murat ÖZTÜRK (Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi) Recep USLU (İstanbul Medeniyet Üniversitesi)
Savaş Zafer ŞAHİN (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
Sevilay ÇINAR (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
Sibel PAŞAOĞLU YÖNDEM (Akdeniz Üniversitesi)
Songül KARAHASANOĞLU (İstanbul Teknik Üniversitesi)
Tunca ARICAN (Hacettepe Üniversitesi)
Vasfi HATİPOĞLU (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi)
Yavuz ŞEN (Atatürk Üniversitesi)
Redaksiyon
Koray KÖSE
Sinan ŞİMŞEK
Dizgi ve Grafik Tasarım
Oktay AY
Yazı İşleri ve Teknik Destek
Mahmut ÖLMEZ
Yayın Etiği İlkeleri ve Yayın Politikası
- Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi, Anadolu Müzik Kültürleri Derneği tarafından yılda iki kez (Kasım ve Mayıs) elektronik ortamda yayımlanan, açık erişimli, ulusal ve hakemli bir dergidir.
- Dergiye gönderilecek makalelerin/metinlerin kabul veya yayın aşamasında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
- Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi’ne gönderilen yazılar daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
- Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi’nin yayın süreçleri, bilginin bilimsel yöntemle yansız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanır. Dergiye gönderilen çalışmalar, editör tarafından en az iki hakeme gönderilir. Değerlendirme sürecinde “çift-kör hakemlik” (double-blind refereeing) ilkesi benimsenmiştir. Hakem değerlendirmesine gönderilen çalışmanın değerlendirme sonuçları editör aracılığıyla yazar(lar)a isimsiz olarak iletilir. Hakem raporlarının çelişkili durumlarında yazı, üçüncü hakeme gönderilebilir veya Yayın Kurulu ve Editör görüşüyle karara varılır. Yazarlar, denetim süreçlerindeki uyarıları yerine getirirler; katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte karşı görüşlerini iletirler. Kesin sonuç, Yayın Kurulu tarafından alınır. Dergiye gönderilen yazılar, yayınlanmaması durumunda yazarına iade edilir.
- Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi, yayın etiği ilkeleri ve yayın politikalarında, Yayıncılık Etik Komitesi COPE tarafından hazırlanan “Yayın Etiği Komitesi Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları” (Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors ve COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors) ile Yayıncılık Etik Komitesi (COPE), AE Dergiler Dizini (DOAJ), AE Akademik Yayıncıları Derneği (OASPA) yayıncılık ilkelerini benimser ve bu ilkelere uymayı taahhüt eder.
Etik Kurul İzni ve Onayı
Katılımcılardan anket, ölçek, görüşme, gözlem vb. yollarla veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul izni alındığı aday makale içinde belirtilmelidir. Veri toplama sürecinde etik hususlara hassasiyet gösterildiğinin kanıtları (başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için izin alınması vb.) çalışma içinde sunulmalıdır. Söz konusu belgeler aynı zamanda makale dergiye değerlendirilme için sunulduğunda yayın kuruluna da ibraz edilmelidir.
Editör ve Yayın Kurulunun Sorumlulukları
Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi’nin yayıncı kuruluşu olan Anadolu Müzik Kültürleri Derneği yetkilileri, editör ve yayın kurulu, yayın sürecinin tüm aşamalarında etik standartlarına uymayı taahhüt eder. Editör ve/veya Yayın Kurulu, dergide yer alan makalelerin etik ilkelere uygunluğunu denetler. Dergiye gönderilen yazıların daha önce başka bir dergide yayımlanmamış veya yayına gönderilmemiş olması gerekmektedir. Editör ve/veya Yayın Kurulu tarafından tespit edilen duplikasyon girişimlerinin sahiplerinin başka çalışmalarına dergide kesinlikle yer verilmemektedir. Editörlük süreci tamamlanan makaleler, değerlendirme sürecine dahil edilme tarihleri esas alınarak sıralı şekilde yayımlanır. Yayın sıralaması hiçbir gerekçe ile değiştirilmez
Hakemlerin Sorumlulukları
- Yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
- Değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Bu ilke gereğince inceledikleri makaleleri bilimsel ve etik kurallara uygun şekilde değerlendirmeli, kimliğini açığa çıkaracak herhangi bir bilgi vermekten kaçınmalıdır.
- Çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editöre bilgi vermelidir.
- Değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
- Değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler.
Yazarların Sorumlulukları
- Sunulan çalışma bütünüyle yazar(lar)a ait olmalıdır. Diğer araştırmacıların çalışmalarına makale içinde yer verildiyse bunun uygun bir şekilde alıntılanması ve kaynaklarda bu çalışmaların listelenmesi gerekmektedir. Çalışmanın yayınlanma aşamasında yazar ilgili metni bir intihal önleme yazılımı ile kontrol ederek benzerlik raporunu dergiye göndermekle yükümlüdür.
- Dergiye gönderilen makalenin yazar(lar)ı, sunulan çalışmaya önemli katkı sağlayanlarla sınırlı olmalıdır. Makalenin yazarları makalenin sunumundan önce kesinleşir. Çalışmaya katkısı olmayanların isimlerine aday makalede yer verilmesi (hediye yazarlık) ya da katkısı olanların isimlerine yer verilmemesi (hayalet yazarlık) kabul edilemez.
- Yazar(lar)ın, daha önce yayınlanmamış çalışmalarını Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi’ne sunmaları beklenir. Çalışmanın Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi’ne sunumuyla birlikte bir başka dergiye de gönderilmiş olması kabul edilemez.
- Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale reddedilecektir.
- Dergiye gönderilecek çalışmalarda tüm yazarların kurumları, iletişim bilgileri ve uluslararası geçerliliği bulunan ORCID bilgilerini göndermeleri gerekmektedir.
ANADOLU MÜZİK KÜLTÜRLERİ DERGİSİ YAZIM KURALLARI
- Metnin Başlığı
- Türkçe ve İngilizce olmalıdır. Türkçe başlıklar 14 punto, bold ve İngilizce başlıklar 14 punto ve bold, italik, ortaya hizalı ve tamamı büyük harflerle yazılmalıdır.
- Ana metin başlıklarının tamamı 12 punto ve kalın olmak üzere; birinci düzey başlıklar tamamı büyük harfle, ikinci düzey başlıkları her sözcüğün ilk harfi büyük diğerleri küçük harfle ve üçüncü düzey başlıkları tamamı küçük harfle yazılmalıdır.
- Yazar Adı
- İngilizce başlığın altında, sağa yaslı, 12 punto ve bold olarak yazılmalıdır. Yazarın kurumu, iletişim bilgileri ve ORCID numarası, yazar adına verilecek dipnot (*) ile verilmelidir.
- Özet
- Türkçe ve İngilizce olmak üzere 11 punto ve tek satır aralığında yazılmalıdır.
- Türkçe ve İngilizce özetler en az 200 en çok 350 sözcükten oluşmalıdır. Özetin sonunda en az üç anahtar sözcük/keywords bulunmalıdır.
- Ana Metin
- Metin, MS Word programında, A4 boyutunda yazılmalı; sağdan, soldan, alttan ve üstten 3 cm kenar boşluğu bırakılmalıdır.
- Times New Roman yazı tipinde, 12 punto, 1,5 satır aralığında, iki yana hizalı, paragraf aralığı boşluğu (öncesi ve sonrası) 6nk olarak yazılmalıdır.
- Vurgulanmak istenen sözcükler (terim/kavram vb.) ya yalnızca italik olarak ya da “çift tırnak” içinde verilmelidir.
- Tablo, Şekil ve Görseller
- Metin içinde kullanılan tablo, şekil ve görseller, metin ile birlikte ayrı bir dosya olarak gönderilmelidir.
- Her bir görsel en az 300 dpi çözünürlükte ve JPEG formatında olmalıdır.
- Metin içinde kullanılan tablo, şekil, görsel veya notalar numaralandırılmalıdır. (Şekil 1, Şekil 2; Tablo 1, Tablo 2; Nota 1, Nota 2 vb.) Görselle ilgili açıklamalar, ilgili görselin altına (tablolarda üstüne) 10 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalı ve hangi kaynaktan alındığı belirtilmelidir.
- Dipnotlar
- Dipnotlar, metinle aynı sayfada verilmeli ve yalnızca metne alınamayan ek açıklamalar için kullanılmalıdır.
- Alıntı ve Kaynak Gösterimi
- Metin içi alıntılar ve kaynakça gösterimi APA 6 standartlarına uygun olarak yapılmalıdır.
- Metin içinde atıf yapılan kaynaklar, yazar(lar)ın soyadı ve kaynağın yılına (varsa sayfa numarasına) göre gösterilir.
- Metin içinde gönderme yapılan kaynaklarla metin sonunda verilen kaynakça birebir örtüşmelidir.
- Kaynakça metnin sonunda yer almalı ve aşağıdaki örneklere uygun olarak verilmelidir.
- Kaynakça gösterimi, yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır.
- Aynı yazarın farklı yıllarda yapılmış birden fazla çalışmasına atıf yapılmışsa, bu kaynaklar kaynakçada eskiden yeniye doğru sıralanmalıdır.
- Bir yapıtın derleyeni, çevireni, yayına hazırlayanı, editörü varsa kaynakçada mutlaka gösterilmelidir.
- Elektronik ortamdaki metinlerin kaynak olarak gösterilmesinde yazarı, başlığı ve yayın tarihi belirtilmiş olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca, kaynakçada parantez içinde erişim tarihi belirtilmelidir.
- Alıntılarda, aktaran yazara atıf veriliyorsa: (Akt., Özkan, 2017, s. 15)
- Kaynakça bölümü 11 punto, soyadına göre alfabetik olarak sıralı şekilde yazılmalıdır. (Bold kullanılmayacaktır.)
ÖRNEKLER
- Tek Yazarlı Kitap
Metin İçinde:
… (Küçükkaplan, 2016, s.23).
Kaynakçada:
Soyadı, A. (Yayın Yılı). Kitap adı. Yayın Yeri: Yayınevi.
Küçükkaplan, U. (2016). Türkiye’nin pop müziği. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
İki Yazarlı Kitap
Metin İçinde:
… (Smith ve Riley, 2016, s. 50).
Kaynakçada:
Soyadı, A. ve Soyadı, A. (Yayın Yılı). Kitap adı. Yayın Yeri: Yayınevi.
Smith, P. ve Riley, A. (2016). Kültürel kurama giriş. Ankara: Dipnot Yayınları. - Üç veya Daha Fazla Yazarlı Kitap
Metin İçinde:
(Jameson vd., 1990, s. 45).
Kaynakçada:
Jameson, F., Lyotard, J.F., Habermas, J. (1994). Postmodernizm. İstanbul: Kıyı Yayınları.
Birden Fazla Kaynağa Atıf Yapılırsa
Metin İçinde:
(Arslan, 2003; Öztürk, 2015, s. 5; Sevengil, 1965, s. 839). - Tüzel Yazarlı Çalışmalar
Metin İçinde:
Gönderme cümlenin sonunda yapılıyorsa
İlk gönderme
(Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu [TÜBİTAK], 2013)
İkinci ve sonraki göndermeler
(TÜBİTAK, 2013)
Gönderme cümle içerisinde yapılıyorsa
İlk gönderme
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK, 2013)
İkinci ve sonraki göndermeler
TÜBİTAK (2013)
Kaynakçada:
Kurum adını açık şekilde (Yıl)
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (2013) - Aynı Yazarın Aynı Yılda Birden Fazla Çalışmasına Atıf Yapılmışsa
Metin İçinde:
… (Ocak, 2016a, s. 30)
… (Ocak, 2016b, s. 109)
Kaynakçada:
Ocak, A. Y. (2016a). Kalenderiler. İstanbul: Timaş Yayınları.
Ocak, A. Y. (2016b). Sarı saltık. İstanbul: Kitap Yayınevi. - Soyadı ve Yayın Yılı Aynı, İki Farklı Yazar
Soyadı aynı iki yazarın aynı yılda basılmış eserlerine atıf yapılıyorsa, her iki yazarın soyadından önce isimlerinin baş harfleri mutlaka verilmelidir:
… (K. Özkan, 2009, s.25)
… (T. Özkan, 2009, s.30) - Editörlü Kitap
Metin İçinde:
(Özbek, 2005, s.57)
Kaynakçada:
Soyadı, A. (Ed.) (Yayın Yılı). Yayın Adı. Yayın Yeri: Yayınevi.
Özbek, M. (Ed.) (2005). Kamusal alan. İstanbul: Hil.
Ören, T., Üney, T. ve Çölkesen, R. (Ed.). (2006). Türkiye bilişim ansiklopedisi. İstanbul: Papatya Yayıncılık. - Editörlü Kitapta Bölüm
Editörlü kitaplarda kitap bölümüne atıf yapılırken yazar kısmında editörler değil ilgili bölüm yazar(lar)ının adları yer alır.
Metin içinde:
… (Konuralp, 2004, s.102)
Kaynakçada:
Yazar, Y. (Yıl). Bölüm başlığı. Editör A. Soyadı (Yay. Haz./Ed.). Kitabın başlığı içinde (s. xx-xx). Yayın yeri: Yayın evi.
Tonta, Y. (2012). Bilgi sınıflama, bilgi düzenleme ve bilgi erişim. Ö. Külcü, T. Çakmak ve N. Özel (Yay. haz.). Prof. Dr. K. Gülbün Baydur’a armağan içinde (s. 155-172). Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü.
Konuralp, S. (2004). Türk sinemasının şarkılı melodram ve arabesk filmlerinde film müzikleri. C. P. Kılıçbay (Yay.Haz./Ed.). Görüntünün müziği müziğin görüntüsü içinde (s. 97-109). İstanbul: Pan Yayıncılık. - Çeviri Eserler
Metin içinde:
… (Burke, 2008, s.17)
Kaynakçada:
Soyadı, Adı (Yayın Yılı). Kitap Adı (A. Soyadı, Çev.). Yayın Yeri: Yayınevi.
Burke, P. (2008). Kültür tarihi. (M. Tunçay, Çev.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. - Dergi Makalesi
Metin İçinde:
(Kontny, 2002, s.12)
Kaynakçada:
Soyadı, A. (Yayın Yılı). Makale adı. Dergi Adı, cilt (sayı), sayfa numaraları.
Kontny, O. (2002). Üçgenin tabanını yok sayan pythagoras: oryantalizm ve ataerkillik üzerine. Doğu Batı Dergisi, 20, 117-131. (varsa doi numarası) - Tezler
Metin İçinde:
… (Güray, 2012, s.67)
Kaynakçada:
Soyadı, A. (Yayın Yılı). Tez adı. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi/Sanatta Yeterlik Raporu ). Kurum Adı, Yer bilgisi.
Güray, C. (2012). Anadolu’daki inanç ve müzik ilişkisinin sema-semah kavramları çerçevesinde incelenmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. - Konferans/Sempozyum Bildirisi
Metin İçinde:
… (Tılfarlıoğlu, 2000)
Kaynakçada:
Soyadı, A. (Yıl, Ay). Bildiri ya da poster başlığı. Sempozyum/Konferans Adı, Yer bilgisi.
Tılfarlıoğlu, F. (2000). Cumhuriyet dönemi öğretmen yetiştirilmesine tarihsel bir bakış, 2. Ulusal Öğretmen Yetiştirme Sempozyumu, Çanakkale. - İnternet Sayfası
Metin İçinde:
(“İnternette 1 saniyede”, 2017)
(“Türk Psikologlar Derneği”, 1999)
(“Hacettepe Üniversitesi”, t.y.)
Kaynakça:
Kaynağın Adı. Erişim: Gün Ay Yıl, http://ağ adresi
İnternette 1 saniyede neler oluyor?. (2017, 4 Ocak). Erişim adresi: http://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/internette-1-saniyede neleroluyor, XUH_UVqM80GODfAK20z__Q/mfBzmt1kgUm2CCL1b5iFfg
Türk Psikologlar Derneği Deprem Özel Çalışma Grubu Basın Bildirisi: Deprem Bölgesi Eğitim Öğretim Yılına Hazır mı? (1999, 22 Eylül) Ankara: Türk Psikologlar Derneği. http://www.psikolog. org.tr/deprem/basinbildiri5.htm
Hacettepe Üniversitesi. (t.y.). Misyon, vizyon ve değerler. Erişim adresi: http://hacettepe.edu.tr/hakkinda/misyonvizyondegerler
- Doğrudan Alıntılar
- Doğrudan alıntılar, 40 kelimeden veya 3 satırdan kısa ise çift tırnak işareti içinde ve metinle birlikte verilmelidir:
Judetz’in (2007) de belirttiği gibi “Mehter musikisi başka musiki türlerinden farklı olarak, herkes için icra edilen ve toplumun çok geniş kesimi tarafından dinlenen bir musikiydi.” (s, 57).
- Doğrudan alıntılar 40 kelimeden veya 3 satırdan uzun ise, satırın sağından ve solundan 1 cm içerde, iki yana yaslı olarak, 11 punto ve tek satır aralığıyla verilmelidir. Bu durumda tırnak işareti kullanılmamalıdır:
Mehter musikisi başka musiki türlerinden farklı olarak, herkes için icra edilen ve toplumun çok geniş kesimince dinlenen bir musikiydi. Halk musikisi hep Anadolu’da Rumeli’de, hatta belki imparatorluğun başka bölgelerinde yaşayan köylü halk için yaratılmış, köylü halka götürülmüştür. Klasik musiki diye tanımlanan ince saz musikisi ise sarayların, konakların duvarları arasında yankılanmış, musikiden anlayanlardan, musiki tutkunlarından, üst sınıf insanlarından oluşan seçkinlerin zevkine seslenmiştir (Judetz, 2007, s. 57).
*Tereddüt halinde Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) tarafından hazırlanan APA 6 Yazım Kılavuzuna başvurabilirsiniz:
İletişim
ANADOLU MÜZİK KÜLTÜRLERİ DERNEĞİ
Adres: İnkılap Sokak No: 4 / 9 06420 Kızılay / Çankaya / Ankara
Telefon: +90 553 016 96 08
E-posta: editor@anadolumuzikkulturleri.com
Web: https://anadolumuzikkulturleri.com/anadolu-muzik-kulturleri-dergisi/
Anadolu Müzik Kültürleri Derneği © 2022
Anadolu Müzik Kültürleri Dergisi © 2022